Projects / Güinumo

Güinumo
2008

“Every detail is of vital importance when reusing a space or building: the old window with carved wooden frame (by some unknown craftsman of that time), which directs the glance to an external landscape; the wooden beam that has for centuries carried out its function of holding the upper floor and shows its age through the texture, colour and smell of its structure; the old dusty and cracked stone floor, which has not received sunlight for many years and has witnessed an endless number of stories happening just above it; all of them become protagonists of a reused building, like essential parts within the same, with a great value for the owner, for the architect and for the city.”

Carlos M. Hernandez, Honest reutilizations. The value of space, 2009

Güinumo is a restaurant project, through the rehabilitation of a nineteenth century house in the historic centre of Mazamitla, Mexico. In a building that was divided into three parts by the owners, we were in charge of the section housing the second courtyard, which used to accommodate the laundry and garbage rooms; a space lacking of facade and almost abandoned. The project aims to restore the ancient meaning of the inherited courtyard, designing around it a series of open spaces on two levels, which distribute the restaurant’s areas. Through a meticulous work, we tried to maintain almost intact the original form, reinforcing the existing structure, recovering his memory, improving and transforming the place’s meaning.

-

-

-

-

-

-

Project: 2008
Construction: 2008-2009
Location: Mazamitla, Jalisco, Mexico
Architecture: EMA (Alessandra Cireddu-Carlos M. Hernández)
Construction: Carlos Hernández Bonilla
Category: Rehabilitation